Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

Η ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, σκιαγραφείται μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Η μοναχοκόρη του Έρη μιλά στην  Έλενα Κατρίτση για   το σοκ που υπέστη ο ποιητής, όταν καταστράφηκε το αρχείο του για πρώτη φορά  κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο στην καταστροφή μέρους του αρχείου του, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: « Όταν είχε έρθει εδώ τον Οκτώβρη του ’68 με γνωμάτευση καρκίνος και έξι μήνες προσδόκιμο ζωής, έστειλε τη μαμά μου στην Αθήνα να φέρει όλα του τα χειρόγραφα και ξεκίνησε να τα κοιτάζει. Κράτησε 2-3 στην άκρη και τα υπόλοιπα άρχισε να τα πετάει. Δεν ήθελε να αφήσει πίσω κάτι για το οποίο δεν θα ήταν απόλυτα σίγουρος, ότι τον αντιπροσώπευε.»  

   Θάνος Μικρούτσικος ( Συνθέτης-Στιχουργός) : «Ο άχρονος και ο άτοπος ουμανιστής ποιητής είναι ο μέγιστος ποιητής. Ο Γ. Ρίτσος ως άνθρωπος,  ως δημοκράτης και ως επαναστάτης είναι ένα με το ουσιαστικό έργο της ποίησής του. » 

   Μάρω Δούκα (Συγγραφέας): « Ήταν ένας άνθρωπος ανεξίκακος. Ποτέ δεν είχε εκφράσει με θυμωμένο τρόπο τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις επικρίσεις που δεχόταν. Ο Γ. Ρίτσος είχε αμφισβητηθεί και κυνηγηθεί πολύ.»

  Άγγελος Δεληβοριάς ( Ομ. Καθηγητής Παν/μίου, τ. Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη, Ακαδημαϊκός) : « Ο Γ. Ρίτσος  θέρμαινε τα νεανικά μας οράματα σε καιρούς δύσκολους. Ήταν από τους ανθρώπους  που με την ποίησή τους, μάς κρατούσαν όρθιους.»

  Αγγελική Κώττη (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας) : « Ο ίδιος ονόμαζε τον εαυτό του, “πολυγράφο και ακόρεστο”. Βοηθούσε τους πάντες συναισθηματικά  αλλά και πρακτικά...» 

Ακόμη,  η Έρη Ρίτσου μιλά  για τη σχέση των γονιών της : «Ο μπαμπάς είχε πει ότι εάν δεν γνώριζε τη μαμά, δε θα παντρευόταν ποτέ. Ακριβώς επειδή ήξερε ότι η αγάπη του είναι η ποίηση και είναι αφιερωμένος σε αυτήν, δεν θα μπορούσε να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο με φυσιολογικές απαιτήσεις. Η μαμά ποτέ δεν ζήτησε κάτι. Η χαρά της ήταν να βλέπει τον μπαμπά να δημιουργεί..» 

O Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής. Ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού αυτής της χώρας. Δεν είναι όμως μόνο η ποίηση που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι το μεγαλείο ενός ανθρώπου, που σ’ όλη του τη ζωή κοιτούσε κατάματα εχθρούς και φίλους …Ακόμη και τον θάνατο κάποιες φορές. Με τα λόγια και τις πράξεις του απέδειξε πως τα εμπόδια και οι κακουχίες,  αντί να συνθλίψουν την ψυχή, τη θωρακίζουν και την κάνουν πιο δυνατή!