Με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων είκοσι χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, η Έλενα Κατρίτση επισκέπτεται την παλιά ελληνική συνοικία της Βιέννης, εκεί όπου στα τυπογραφεία των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου, τυπώθηκε η «Χάρτα του Ρήγα» και ο «Θούριος».
Στο κέντρο της πόλης, λίγο πιο κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγ.Στεφάνου βρίσκεται η Griechengasse, η «Οδός Ελλήνων». Από τις αρχές του 18ου αιώνα οι Έλληνες έμποροι και λόγιοι που έφθασαν εδώ έκαναν την πόλη κέντρο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων αλλά και τον Ι.Ν του Άγ.Γεωργίου, επίκεντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Μαζί με τον ναό της Αγ.Τριάδας, αποτελούν την κύρια μαρτυρία της ένδοξης παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη. Το 1801 ιδρύθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, που αποτελεί το πιο παλιό ελληνικό σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη. Στην πόλη της Βιέννης βρίσκονται σημαντικά κτίρια, τα οποία χτίστηκαν με χρήματα επιφανών Ελλήνων, όπως του βαρώνου Σίνα και του Νικόλαου Δούμπα.
Ο ξεριζωμός των Ποντίων μπορεί να τους οδήγησε μακριά από την πατρίδα τους, όμως ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους. Κατάφεραν μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες, να επιβιώσουν και να διακριθούν. Ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ο ΒΡΑΚΑΣ», διδάσκει σε αυστριακούς πολίτες τους ποντιακούς χορούς και έχει ως κύριο μέλημα να μάθει όλος ο κόσμος, την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 4 μ.μ. ΕΡΤ1
Δελτίο Τύπου: Δ.Τ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (2)