ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 16.00, ΕΡΤ1

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έξι νεαρές κοπέλες έγιναν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της εποχής, όταν το έσκασαν από τα σπίτια τους για να γίνουν καλόγριες. Παρά το γεγονός ότι τις βρήκαν και τις οδήγησαν πίσω στις οικογένειές τους, τα έξι κορίτσια το επιχείρησαν ξανά, αναγκάζοντας κάποια στιγμή τους γονείς τους να το αποδεχτούν.
Η Μαρία, η Καλλινίκη, η Δωροθέα, η Ελευθερία, η Σεβαστή και η Φεβρωνία ίδρυσαν το 1967 το Λύρειο Ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Σκοπός τους ήταν να περιθάλψουν παιδιά που έχουν ανάγκη.
Από τότε που ιδρύθηκε το Λύρειο μέχρι σήμερα, περισσότερα από 500 παιδιά μεγάλωσαν κοντά στις μοναχές… Κάποια από αυτά, με κάθε ευκαιρία, επιστρέφουν κοντά τους για τις βοηθήσουν. Σε αντίθεση με ό τι συμβαίνει σε άλλα ιδρύματα, οι χώροι παραμένουν ανοιχτοί για αυτά τα παιδιά μέχρις ότου αποκατασταθούν, όποτε κι αν αυτό συμβεί.
Ακόμη και σήμερα, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου, εμφανή είναι τα σημάδια που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή, τον Ιούλιο του 2018. Ενάμιση χρόνο μετά, τα παιδιά που ζουν εκεί, οι μοναχές, οι άνθρωποι που προσφέρουν την αγάπη και την φροντίδα τους αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά τους, προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς.