ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 16.00, ΕΡΤ1

Το Βερολίνο, είναι μια πόλη συναρπαστική! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι έχουν πέσει θύματα της γοητείας του. Δύο φορές έγινε το επίκεντρο δραματικών ιστορικών εξελίξεων και κατάφερε να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Το Βερολίνο με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε…

Η πόλη σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, κατάφερε να γίνει το κέντρο της μποέμικης ζωής, των εκπροσώπων της αβανγκάρντ, καταφύγιο για όσους αναζητούσαν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης κι ελευθερία στις επιλογές τους.

Απέκτησε φήμη και φανατικούς οπαδούς που πίστεψαν ότι βρήκαν την δική τους Εδέμ… Ακόμη και σήμερα, παραμένει πόλος έλξης, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι τελικά έχει πέσει θύμα του δικού του μύθου.

Ο ελληνικής καταγωγής, διακεκριμένος οικονομολόγος, Αλέξανδρος Κρητικός, μιλάει στην Έλενα Κατρίτση για τις διαφορές ανάμεσα στους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών, για τον διαχωρισμό που συνεχίζει να υφίσταται ανάμεσα στους πολίτες της πρώην δυτικής και ανατολικής Γερμανίας, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία.

Κάποτε το Βερολίνο ήταν «ένα καζάνι που έβραζε και που τελικά εξερράγη», λέει ο εστιάτορας Κώστας Κασάμπαλης, ο οποίος ζει στην πόλη τα τελευταία 40 χρόνια. Μάρτυρας ο ίδιος των μεγάλων αλλαγών που έχουν συμβεί, υποστηρίζει πως πολλοί από εκείνους που κάποτε πρέσβευαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, αποτελούν πλέον μέρος της «μπουρζουαζίας».

Το Βερολίνο ως τόπος συνάντησης νέων, καλλιτεχνών και διανοουμένων που αναζητούσαν καινούριους τρόπους έκφρασης, απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα, λέει η σχεδιάστρια μόδας, Ριάννα Κούνου. Στην μπουτίκ που διατηρεί στη συνοικία Μίτε, ξεχωρίζει η επιμονή που δείχνει σε μοτίβα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση.

Πολύς κόσμος φεύγει από την πόλη, αφού βλέπει τα όνειρά του να μην πραγματοποιούνται, όπως υποστηρίζει ο Πρύτανης παραστατικών τεχνών του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, Ερρίκος Φρεζής. Ωστόσο, «το Βερολίνο παραμένει μια πρωτεύουσα με τα καλύτερα θέατρα, όπερες και μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου».

 

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Cassabalis, Κώστας Κασάμπαλης.