«Ο ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ»

Επτά χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου στιχουργού, τραγουδοποιού και συγγραφέα Μανώλη Ρασούλη, η μοναχοκόρη του Ναταλία, μιλάει για τον αγαπημένο της πατέρα στην Έλενα Κατρίτση. ”Ηταν αγαπησιάρης, ιδεολόγος, σαρκαστικός, ερωτικός, τρυφερός… Κατά έναν περίεργο τρόπο, πάντα στα τραγούδια του λυτρώνει. Δεν φωτίζει μόνο το θέμα και μετά να σ’ αφήνει χωρίς λύση… Δίνει την απάντηση.”
Με στίχο άμεσο, τρυφερό αλλά και ενίοτε εξαιρετικά δηκτικό, άλλαξε το ελληνικό τραγούδι! Ακόμα και όταν έγραφε ερωτικούς στίχους, κατάφερνε να περνά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα και παράλληλα να κάνει τον κόσμο να διασκεδάζει. Αντισυμβατικός, ευαίσθητος, γενναιόδωρος αλλά και εκρηκτικός, ο Μανώλης Ρασούλης ρίσκαρε αλλά ήταν έτοιμος κάθε φορά να πληρώσει το τίμημα. Όταν θεωρούσε ότι είχε αδικηθεί, δεν τον σταματούσε τίποτα.
Η συνεργασία του με τον Ν.Ξυδάκη το ‘78 στην ”Εκδίκηση της γυφτιάς” με ερμηνευτή τον Ν.Παπάζογλου, δεν σημείωσε απλά μεγάλη επιτυχία αλλά όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ”έκανε τους ροκάδες να ακούσουν λαϊκά” και τους ”στιχουργούς να τρομάξουν”. Ο δημιουργός του ”Αχ, Ελλάδα” πίστευε, όπως λέει η κόρη του, ότι ”ο λόγος, ο ελληνικός είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας».
Θαύμαζε και σεβόταν όσους θεωρούσε δασκάλους του, από τον Ν.Καζαντζάκη και τον Μ.Θεοδωράκη μέχρι τον Β.Τσιτσάνη και τον Στ.Καζαντζίδη. Ο αιρετικός του λόγος στο περιοδικό «Αυγό», που εξέδιδε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ήταν η αιτία να βρεθεί στο στόχαστρο της ασφάλειας ως αναρχικός. Πολλές φράσεις, οι οποίες υπήρχαν στα κείμενά του έγιναν στη συνέχεια στίχοι τραγουδιών, όπως το “Πότε Βούδας, πότε Κούδας” που έγινε και η αφορμή να δεχτεί, για άλλη μια φορά, επίθεση από την εκκλησία
Άνθρωποι που τον αγάπησαν, διηγούνται ιστορίες και περιστατικά από τη ζωή του και σκιαγραφούν την αντισυμβατική και χαρισματική προσωπικότητα του Μανώλη Ρασούλη.
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, 4 μ.μ. ΕΡΤ1

 

Δελτίο Τύπου: ΔΤ ΡΑΣΟΥΛΗΣ