«ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ: ΕΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ»

ΕΚΠΟΜΠΗ 14η

Κυριακή 26 Απριλίου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ

Η ζωή του Νίκου Ξυλούρη μέσα από τα μάτια της συζύγου του, Ουρανίας, αυτή την Κυριακή, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με την Έλενα Κατρίτση. Στα ίδια μέρη, που περπάτησε μαζί με τον πατέρα της, επιστρέφει η κόρη του Ρηνιώ, για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια και εξομολογείται τα λόγια που αντάλλαξαν, λίγο πριν εκείνος φύγει από τη ζωή. «Δεν πρόλαβα να χαρώ τον πατέρα μου, γιατί έφυγε νωρίς… Δεν μοιραζόμασταν πολύ χρόνο, λόγω της δουλειάς του. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Ο χρόνος που μου έδωσε εκείνη τη φορά, ήταν για μια ζωή. Είχε τόση ένταση, τόσο «δόσιμο», τόση αγάπη… Με θωράκισε με δύναμη και ψυχραιμία, γι’ αυτό που θ’ ακολουθούσε…».
Είκοσι δύο χρόνια έζησε δίπλα του η Ουρανία Ξυλούρη και όλες οι στιγμές για εκείνη ήταν σημαντικές. Γι’ αυτές λοιπόν μιλάει, αλλά και για τις άλλες, τις δύσκολες που έζησαν μαζί, καθώς και για τον άδικο και πρόωρο θάνατό του. «Πέρασαν 36 χρόνια από την ημέρα που έφυγε και μου λείπει… Αγαπούσα ακόμη και τον αέρα που ανέπνεε… Ήταν κυνηγημένος, όχι μόνο από τα καθεστώτα, αλλά και από κάποιους ανθρώπους , οι οποίοι τον υποτιμούσαν. Έλεγαν ότι ήταν ο βοσκός, που ήρθε από την Κρήτη να τους κάνει κουμάντο και να τους πάρει τη δουλειά…»
«Ο Νίκος δεν ήθελε να μαθαίνει για την αρρώστια του. Ήξερε την κατάστασή του, αλλά δε ρώταγε… Ήταν σαν να υπήρχε ένα μυστικό σε δύο σώματα…» εκμυστηρεύεται η Ουρανία Ξυλούρη.
Ο Νίκος Ξυλούρης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φωνές, η οποία σφράγισε τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Η μοναδική ερμηνεία του, σε συνδυασμό με τη λεβεντιά και το ήθος που απέπνεε, ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί όσο λίγοι.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
Κυριακή 26 Απριλίου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ