“Η Ελλάδα της Ιταλίας”

ΕΚΠΟΜΠΗ 12η
Κυριακή 5 Απριλίου, στις 15.30, ΝΕΡΙΤ

Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ είναι σήμερα το έλλειμμα στα δημόσια ταμεία της περιφέρειας της Σικελίας .Το 2012, βρέθηκε στα όρια της πτώχευσης και χαρακτηρίστηκε ως η «Ελλάδα της Ιταλίας». Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για τις εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά, με τους άστεγους, τους άδειους εμπορικούς δρόμους και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, 7.500 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία, μέσω των Στενών της Σικελίας.
Από τη μια πλευρά, η οικονομική κρίση, ο αντίκτυπος της παράνομης μετανάστευσης, ο φόβος της Μαφίας. Από την άλλη όμως, οι κάτοικοι της Σικελίας στην καθημερινότητά τους κινούνται στους ρυθμούς της παραδοσιακής σιτσιλιάνικης ζωής, η οποία είναι γεμάτη γεύσεις, χρώματα και μουσικές.
Η Σικελία είναι μοναδική. Δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες περιοχές της Ιταλίας. Αρκετοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα. Αιώνες τώρα, Ελλάδα και Σικελία μοιάζουν σαν να είναι δεμένες με ένα αόρατο νήμα…

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
Κυριακή 5 Απριλίου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ