«ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68, ΣΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ. ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ».

Την Γαλλία των κοινωνικών αγώνων και των πολιτισμικών αντιθέσεων, περιγράφουν στην Έλενα Κατρίτση, Έλληνες που βίωσαν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των πολιτών, από το Μάη του ’68 έως τα «κίτρινα γιλέκα». Ακόμη μιλούν, για τις ταραχές και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στα γκέτο του Παρισιού, αλλά και τις δύσκολες ώρες που έζησαν, όταν η πόλη έγινε στόχος τρομοκρατών.
Ο Κυριάκος Χατζηκωνσταντίνου, αυτόπτης μάρτυρας της τρομοκρατικής επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, όπου οι φανατικοί εξτρεμιστές εκτέλεσαν 11 ανθρώπους, περιγράφει, φανερά συγκλονισμένος ακόμα και σήμερα, τις δραματικές ώρες που έζησε.
Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, το μεταναστευτικό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και το ρόλο της ακροδεξιάς στη Γαλλία ενόψει των ευρωεκλογών, αναλύει ο Μιχάλης Βακαλούλης, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.
Τη νεότερη ιστορία, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, άλλαξαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών τον Μάη του ’68. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής, θυμάται η πρώην Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία ήταν τότε καθηγήτρια στη Σορβόννη.
Ένα χρόνο νωρίτερα, με την έλευση της χούντας στην Ελλάδα, το Παρίσι γίνεται «η πρωτεύουσα των αυτοεξόριστων Ελλήνων». Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, περιγράφει, πώς βρέθηκε στο Παρίσι, μόλις έμαθε για την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης και συγραφέας Ροβήρος Μανθούλης, μιλά για τα ντοκιμαντέρ του, που προβάλλονταν στη γαλλική τηλεόραση και παρουσίαζαν σπουδαίες προσωπικότητες, κάποιες από τις οποίες συνέβαλλαν στην ευαισθητοποίηση της γαλλικής κοινής γνώμης, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη έχει πληγωθεί βαθειά από τον φασισμό και την τρομοκρατία και έχει δοκιμαστεί σκληρά από το πρσφυγικό και τη λιτότητα. Η κυρία Αρβελέρ, δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης, εξαιτίας των ίδιων μουσικών που ακούμε, των ίδιων βιβλίων που διαβάζουμε, αλλά κυρίως των κοινών αναφορών, από όλο τον κόσμο, στον ελληνικό πολιτισμό. Όλα αυτά, όπως τονίζει, θα ξαναδώσουν στην Ευρώπη, τον βηματισμό της…
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 4 μ.μ. ΕΡΤ 1