ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
«Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ…» Νίκος Γκάτσος
ΕΚΠΟΜΠΗ 2η (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 4 μ. μ. ΕΡΤ1.

Ο Νίκος Γκάτσος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδος. Κατήργησε τα όρια ανάμεσα στην ποίηση και στο στίχο και έδωσε κυρίως μέσω της συνεργασίας του με το Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Η γνωριμία και η συνεργασία τους αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
:”Ο Γκάτσος όπως και ο Χατζιδάκις γράφανε για τον έναν που θα τους καταλάβει… Όταν γράφει κάποιος απευθύνεται στο συναίσθημα και ο Γκάτσος αυτό το έκανε με το τραγούδι και βλέπετε την απήχηση που είχε… Μπορεί σε σύγκριση με άλλους στιχουργούς να έχει γράψει λιγότερα ωστόσο από τα 400 τραγούδια, τα 300 είναι γνωστά. Φαίνεται σαν να έχει γράψει έναν τεράστιο όγκο τραγουδιών που το καθένα μπορεί να στηρίξει μία μελέτη…”
Η Αγαθή Δημητρούκα, που έζησε δίπλα του σχεδόν δυο δεκαετίες, μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από την αφήγησή της στην Έλενα Κατρίτση, να γνωρίσουμε τον τρόπο που ζούσε και σκεφτόταν ο ποιητής Νίκος Γκάτσος:« Δεν του άρεσε να δίνει συνεντεύξεις αι να μιλάει για τον εαυτό του. Η άποψή του ήταν ότι μακάρι ο κόσμος να γνωρίζει το έργο και όχι το δημιουργό του».
Το 1943 δημοσίευσε την “Αμοργό”, μια ποιητική συλλογή “ατόφιο χρυσάφι” όπως τη χαρακτήρισε ο Μάνος Χατζιδάκις. Η συνεισφορά του στο τραγούδι είναι τόσο μεγάλη που ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε πει χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 50 χρόνια στο τραγούδι πρέπει να τα μετράμε σε “προ Γκάτσου” και “μετά Γκάτσου” εποχή. Οι στίχοι του αγαπήθηκαν από εκατομμύρια Έλληνες και μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον Ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα καθώς το 1943 μετέφρασε το «Ματωμένο γάμο» και έκτοτε ασχολήθηκε με μεταφράσεις πολλών θεατρικών έργων, διασκευές και ραδιοσκηνοθεσίες.
Για το Νίκο Γκάτσο που γνώρισαν, αγάπησαν και τραγούδησαν, μιλούν η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Υφαντής και η Ελένη Zέη Κόκκου. Στην εκπομπή παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό.

Δελτίο τύπου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ[4909]