ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ΄ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ’ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, στις 19.15, ΝΕΡΙΤ.

Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Χριστιανισμού, στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος Γ’ σε μία αποκαλυπτική, αλλά και βαθιά συναισθηματική συνέντευξη μιλά στην Έλενα Κατρίτση για την «Μητέρα των Εκκλησιών», για την βαθιά κρίση που πέρασε το Πατριαρχείο, αλλά και για τις βίαιες συγκρούσεις και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.
Ο Μακαριότατος αναφέρεται στην προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης Παλαιστινίων και Ισραηλινών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ρους του ποταμού δεν γυρίζει πίσω, δεν υπάρχει άλλη λύση… πότε και πως θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή είναι δύσκολο να το πει κανείς…»
Αναφερόμενος στις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τονίζει: «Είναι γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι από τη μια ευλογία και από την άλλη κατάρα… Άραβες, Παλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, εβραίοι συνυπάρχουν χωρίς κανένα πρόβλημα… Γίνεται κατάρα όταν μεταφερόμεθα στο πολιτικό προσκήνιο, διότι η πολιτική πόλωση δημιουργεί και θρησκευτική πόλωση… Το μήλον της έριδος είναι καθαρά θρησκευτικό. Είναι η διεκδίκηση των Αγίων Τόπων.»
Π: «Σήμερα όλοι διεκδικούν τα Ιεροσόλυμα. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ποτέ δυνατόν να δεχτούν μια οποιαδήποτε λύση άνευ των Ιεροσολύμων, τουλάχιστον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που δεν συμπεριλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ή τουλάχιστον την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι δώρον άδωρον….»
Ε.Κ.: «Άρα οποιαδήποτε πρόταση που δεν την συμπεριλαμβάνει είναι ανέφικτη….»
Π: «Δεν διαφωνώ. Σας λέω πως βλέπουν οι Παλαιστίνιοι το θέμα της ανεξαρτησίας… Την Ιερουσαλήμ τη διεκδικεί και η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας. Ήδη έχουν αναλάβει την μέριμνα και την φροντίδα των ισλαμικών προσκυνημάτων των βακουφίων. Η ιστορική θέση και ο ρόλος του Πατριαρχείου είναι να διαφυλάσσει το φυσικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ…»
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απαντά σε όσα λέγονται σχετικά με την περιουσία του Πατριαρχείου, αλλά και τις ενοικιάσεις και τις πωλήσεις των στρατηγικής σημασίας, λόγω της θέσεις τους, εκτάσεων στους Ισραηλινούς, καθώς και για την βαθιά κρίση που απείλησε την υπόσταση του Πατριαρχείου, το 2005: «Ορισμένοι έβλεπαν το Πατριαρχείο σαν ένα χώρο επενδύσεων και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων… Θα πρέπει να πάψουν οι διάφοροι παράγοντες, γνωστοί και άγνωστοι, ορατοί και αόρατοι να βλέπουν το Πατριαρχείο σαν ένα real estate agency και να δουν την πνευματική και ηθική διάσταση, αποστολή και προσφορά του.»
Για τον έκπτωτο Πατριάρχη Ειρηναίο: «Σήμερα βρίσκεται στη δική του κατοικία και την ευθύνη πλέον για την προστασία του, την υγεία του και την ακεραιότητά του, την έχει αναλάβει η αστυνομία… Δεν είναι κλειδωμένος… δεν βγαίνει έξω γιατί φοβάται ότι δεν θα του επιτραπεί ξανά η είσοδος… Εμείς του προσφέρουμε όλες τις ανέσεις… Δεν δέχεται όμως φαγητό για ευνόητους λόγους…»
Για την διένεξη με την Εκκλησία των Αρμενίων: «Εδώ ένεκα του υφισταμένου καθεστώτος οποιαδήποτε παραχώρηση συνεπάγεται απώλεια… Αμύνεσαι, αλλά η άμυνα δεν είναι πάντα αποτελεσματική… Ο άνθρωπος το μέγα τραύμα…»

Μας ξεναγεί στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών, στην οποία φοιτούν και φιλοξενούνται μαθητές για περισσότερα από εκατό χρόνια.
Τα Χριστούγεννα, το σημαντικότερο προσκύνημα για όλους τους χριστιανούς ανά τον κόσμο, δεν είναι άλλο από το Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. Τα κάλαντα στην αραβική γλώσσα, και γενικότερα η ατμόσφαιρα στον ιερό τόπο της Βηθλεέμ, δημιουργούν ειδικά αυτές τις ημέρες ένα έντονο αίσθημα βαθιάς κατάνυξης και ψυχικής γαλήνης.
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 19.15, ΝΕΡΙΤ