Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας…Στη χώρα των Βεδουίνων

24/7 στις 16.00

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής που φλέγεται λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή και της ανεξέλεγκτης δράσης του Ισλαμικού κράτους. Από τα τέλη Μαΐου η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές αναμένονται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Στη θέση του κ. Αμπντάλα Ενσούρ, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο βασιλιάς Αμπντάλα  Β,΄ διόρισε υπηρεσιακό  πρωθυπουργό, τον πολιτικό κ.Χάνι Μουλκί. Την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού των προσφύγων που βρίσκονται στην Ιορδανία, καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» η Έλενα Κατρίτση.

Ο τ. Πρωθυπουργός κ. Αμπντάλα Ενσούρ τονίζει :«Η Ιορδανία είναι μια μετριοπαθής χώρα. Δεν υπάρχουν θρησκευτικοί φανατισμοί. Εμείς δεσμευόμαστε για την ειρήνη στη χώρα μας. Δεν συνωμοτούμε κατά των γειτονικών χωρών, ούτε περιθάλπουμε εξτρεμιστικές οργανώσεις με σκοπό να τις προωθήσουμε στους εχθρούς μας στο εξωτερικό». Η ασφάλεια στο εσωτερικό , αποτελεί προτεραιότητα για τις αρχές και οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί για την αποφυγή κάθε τρομοκρατικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το επίλεκτο σώμα των ειδικών δυνάμεων, το οποίο στελεχώνεται από Βεδουίνους που έχουν ορκιστεί πίστη στο βασιλιά και θεωρείται, ως ο καλύτερος στρατός στη Μ. Ανατολή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ προσπαθεί να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο του λαού με τη συνδρομή της συζύγου του, βασίλισσας Ράνιας. Η βασιλική οικογένεια ήρθε σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα, όταν προσπάθησε να εξισώσει τα εγκλήματα τιμής με τα κοινά εγκλήματα. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται από μέλη της οικογένειάς τους, για λόγους τιμής παραμένει άγνωστος, καθώς συχνά αποκρύπτονται τα αίτια.

Η Ιορδανία διατηρεί στενούς δεσμούς με την χώρα μας και χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το λίκνο του Χριστιανισμού. Πολλοί Ιορδανοί μιλούν την ελληνική γλώσσα καθώς έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, όπως ο τ. Πρόεδρος  της Ιορδανικής Βουλής, κ. Α. Ταρανουέχ, ο  οποίος είναι απόφοιτος του Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά κι ο τ.Βουλευτής κ. Καουάς, ο οποίος έχει τελειώσει την ιατρική.