«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ…» 27η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΕΚΠΟΜΠΗ 5η
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00, ΝΕΡΙΤ

«Ποτέ… ποτέ ξανά. Ότι έγινε στο Ολοκαύτωμα να μην ξαναγίνει ποτέ. Δεν έχει σημασία για ποιόν. Για όλο τον κόσμο. Γιατί τι θέλει ο κόσμος; Ειρήνη… Να μπορεί να φάει με ησυχία το ψωμάκι του …» Είναι η συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας, από τις τελευταίες επιζήσασες του Ολοκαυτώματος, η οποία αφηγείται στην Έλενα Κατρίτση τις τραγικές ημέρες που έζησε στην κόλαση του Άουσβιτς και σημάδεψαν τη ζωή της για πάντα.
Η λύτρωση ήρθε μετά από περίπου 50 χρόνια σιωπής… Μέχρι τότε η Άρτεμις Μπατή – Μιρόν αρνιόταν πεισματικά να θυμηθεί και να ξαναζήσει τις εικόνες θανάτου που αντίκρισαν τα μάτια της. Να μιλήσει για το ξεκλήρισμα της οικογένειάς της, για τα παιδικά της χρόνια στα Γιάννενα και την αιχμαλωσία της από τους Ναζί.
Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκατομμύρια ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, αλλά και Ρομά, ομοφυλόφιλοι, αιχμάλωτοι πολέμου και πολιτικοί κρατούμενοι θανατώθηκαν με βάναυσο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Ένα αφιέρωμα
ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00, ΝΕΡΙΤ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:15, ΝΕΡΙΤ