Πάπας κ Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’
Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 16:00 μμ στη ΝΕΤ, η Έλενα Κατρίτση «Προσωπικά» με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β
Ο Μακαριώτατος, μία εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα με σπουδαίο έργο πολλών ετών, μας ξεναγεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο έχει μια ιστορική πορεία που μετρά δύο χιλιάδες χρόνια και αποτελεί τη Δευτερόθρονη εκ των δεκατεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Επισκεπτόμαστε τις κατακόμβες του Πατριαρχείου αλλά και τη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου λειτουργεί η Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”. Οι αφρικανοί νέοι που φοιτούν στη σχολή, προκειμένου να στελεχώσουν τις εκκλησιαστικές επαρχίες όταν επιστρέψουν στο τόπο τους, ανοίγουν την καρδιά τους και μιλούν για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στις χώρες καταγωγής τους, περιγράφουν τις συγκλονιστικές εικόνες που έχουν αντικρίσει και μοιράζονται μαζί μας τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο.
Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην περιοχή που παλαιού Καϊρου, ο Πατριάρχης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και με συγκίνηση μιλά για τη μητέρα του, η οποία σήμερα ζει στο νησί που τόσο αγαπά. Θυμάται πώς αντέδρασε όταν της ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού αλλά και την πρώτη του αποστολή στην Οδησσό που υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος και μεταξύ άλλων έργων συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Μιλά για την Αλεξάνδρεια που γνώρισε και την Αλεξάνδρεια του σήμερα, για το ιεραποστολικό έργο του στις χώρες της Αφρικής και με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάται τα λόγια που του έχουν πει οι άνθρωποι που έχει συναντήσει και τα οποία θα μείνουν για πάντα στην καρδιά του, ενώ στέλνει μήνυμα αγάπης στην Ελλάδα κάνοντας έκκληση να πάψουν τα φαινόμενα ρατσισμού που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.