Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΕΡΗΣ.

ΕΚΠΟΜΠΗ 7η

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 4 μ.μ  ΕΡΤ1

‘Εναν από τους μεγαλύτερος Έλληνες ποιητές, τον Γιάννη Ρίτσο  θα γνωρίσουμε μέσα από τις αφηγήσεις της κόρης του  Έρης που μιλά στην Έλενα Κατρίτση για τις “δικές” τους στιγμές .

Η Έρη Ρίτσου περιγράφει εικόνες που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό της, τότε που παραμέριζαν τα έπιπλα του δωματίου για να ζωγραφίσουν στο πάτωμα, τις βόλτες που έκαναν στην προκυμαία  έχοντας, όμως πάντα κάπου κοντά τους χωροφύλακες αλλά και τη λαχτάρα που ένιωθε κάθε φορά που ο πατέρας της έφτανε στο νησί. Σ’ αυτό το σπίτι, στο Καρλόβασι της Σάμου,  όπου έζησε μαζί με τη μητέρα της Φαλίτσα, ο ποιητής  πέρασε το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής του. Στο γραφείο του, που όλα έχουν μείνει  ακριβώς όπως ήταν όταν ζούσε,  ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τα τελευταία του ποιήματα.

Ήταν ένας άνθρωπος που είχε υποφέρει πολύ στη ζωή του.  Σε μικρή ηλικία, έμεινε ορφανός, είχε ζήσει τη φτώχεια αλλά και δυστυχίες, αρρώστιες, διώξεις, εξορίες. Κι όμως, εκείνος αγαπούσε με πάθος τη ζωή, υμνούσε τον έρωτα και τις ανθρώπινες αξίες και έδινε σημασία ακόμη στα μικρά και απλά πράγματα. Τον χαρακτήριζε η ευγένεια και η ευαισθησία. Μία φωτογραφία ήταν αρκετή για να δημιουργήσει το 1936,  ένα από τα πιο συγκλονιστικά και σημαντικά ποιητικά  έργα , τον ΄΄Επιτάφιο”.

Ένα αφιέρωμα στον άνθρωπο και ποιητή Γιάννη Ρίτσο, για τον οποίο, όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, ο  Κωστής Παλαμάς έγραψε: «Παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις…»