ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΕΚΠΟΜΠΗ 10η

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 4 μ.μ ΕΡΤ1

 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Πάπας και Πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία για τους χριστιανούς της Αιγύπτου, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί  αλλά και για τα τελευταία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στη χώρα. Ακόμη,  εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απειλές που δέχονται από το Ισλαμικό κράτος και αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επισημαίνει: «Όποια εκκλησία και αν είναι, είτε χριστιανική, είτε μουσουλμανικό τέμενος δεν ξέρουμε πότε η τύχη θα επιφυλάξει το χτύπημα.Εγώ ζω εδώ, στον Αγ.Γεώργιο, το καλό Ισλάμ.  Το κοράνι διδάσκει την ελεημοσύνη και την αγάπη…»

 «Τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων εκμεταλλεύονται κάποιοι στο όνομα του Ισλάμ, στο όνομα του Χριστιανισμού. Μην ξεχνάμε, ότι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της θρησκείας.» Επίσης, αναφέρεται στην τρομοκρατία που δέχονται πολλοί χριστιανοί της Αφρικής προκειμένου να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους αλλά και στους ιερείς που συχνά απειλούνται από τους τζιχαντιστές : «Κάθε μέρα, κάθε στιγμή αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ιερείς μας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Γνωρίζω σε τι δύσκολες συνθήκες ζουν. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το αύριο…»

Ο Πάπας και Πατριάρχης της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ σε αποκλειστική συνέντευξη, μιλά για το τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου, στο παρεκκλήσι Πέτρου και Παύλου, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά αλλά και για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνουν τα περιστατικά βίας εναντίον των κοπτών. «Η επίθεση δεν στόχευε μόνο την εκκλησία αλλά ολόκληρο τον αιγυπτιακό λαό…Εδώ στην Αίγυπτο ζούμε μουσουλμάνοι και χριστιανοί, ως μια ενότητα… Η βία και η τρομοκρατία είναι ξενόφερτα, έστω και αν χρησιμοποιούνται από κάποιους Αιγυπτίους…Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που ασκεί η Δύση και της αδυναμίας της να κατανοήσει τις αξίες και αρχές των αραβικών μας λαών, δημιουργήθηκαν λυπηρές καταστάσεις στη Συρία, στο  Ιράκ και στην Ιορδανία. Αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν τα ίδια και στην Αίγυπτο. Καλώ τη Δύση να κατανοήσει, πρώτα απ΄ όλα, τις αραβικές αξίες και τον αραβικό τρόπο σκέψης, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα.»                     Στο Παλαιό Κάιρο, βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο της χριστιανοσύνης στην Αφρική. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μας ξεναγεί για πρώτη φόρα στο μουσείο και στον ανακαινισμένο ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτόν  τον ιερό χώρο, χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται δίπλα-δίπλα, αποδεικνύοντας  ότι στην πραγματικότητα, τίποτα δε χωρίζει τους ανθρώπους.