«ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 4 μ.μ. ΕΡΤ1

 

Ελληνίδες, που είναι εγκατεστημένες στο Μαρόκο, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για τη ζωή και τις επιλογές τους, αλλά και για τις ομοιότητες και τις διαφορές, στην κουλτούρα και στη θρησκεία, ανάμεσα στη χώρα μας και στο εξωτικό βασίλειο.

Αναφέρονται στις παραδόσεις και τις συνήθειες της μαροκινής κοινωνίας και αφηγούνται πώς είναι η ζωή μιας γυναίκας σήμερα, στο Μαρόκο. 

Η Αθηνά Μαργέτη, είναι σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ahmed Bahnini, ο οποίος δολοφονήθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του βασιλιά, το 1971. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ελληνικές οικογένειες που βρίσκονται στο Μαρόκο από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο παππούς της έφτασε εκεί μετανάστης από την Κάλυμνο. Μιλά για το Μαρόκο, στο οποίο μεγάλωσε, για την περιπέτεια της ζωής της κι όπως χαρακτηριστικά λέει, αν ξαναγύριζε τον χρόνο πίσω, πάλι θα έκανε τις ίδιες επιλογές, “με τα μάτια κλειστά”. 

Η Δέσποινα Τράσεν, έφυγε από τον Βόλο για σπουδές στο Παρίσι κι από εκεί βρέθηκε στην Καζαμπλάνκα. Με τον Μαροκινό σύζυγό της, Driss, συμπληρώνει πια σχεδόν μισό αιώνα κοινής ζωής. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν παντρευτεί όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Το μυστικό, όπως η ίδια λέει, βρίσκεται στον σεβασμό που δείχνει ο ένας προς τον άλλο. 

Η Γιώτα Μαντζώρου, ζει σε ένα προάστιο έξω από το Ραμπάτ με τον σύζυγό της, πρώην Υπουργό Πολιτισμού, πολυβραβευμένο συγγραφέα και καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο, Bensalem Himmich, ο οποίος λέει ότι για εκείνον η γυναίκα του είναι… πρωθυπουργός. 

Η Μηλίτσα Σπύρου, η οποία διατηρεί φαρμακείο σε μια μεσοαστική περιοχή της Καζαμπλάνκα, εξηγεί γιατί -αν και ο Μαροκινός σύζυγός της ήθελε να εγκατασταθούν στην Κύπρο- προτίμησαν τελικά να δημιουργήσουν οικογένεια στη δική του χώρα. 

Για τη ζωή στο βασίλειο του Μαρόκου, για τις προσπάθειες του βασιλιά να υπογραμμίσει ότι σε θέματα θρησκείας “είναι μια διαφορετική χώρα από τις άλλες ισλαμικές”, αλλά και για μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπως ο αναλφαβητισμός και η θέση της γυναίκας στην μαροκινή κοινωνία, μιλά ο πρέσβης της Ελλάδoς στο Μαρόκο, Παναγιώτης Σαρρής.

Προσωπικές ιστορίες από μια χώρα εξωτική, που φαίνεται ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως προορισμός ζωής.