Μια μικρή Ελλάδα στην καρδιά της Μαδρίτης

Σάββατο, 24 Μαΐου, στις 19:15, ΝΕΡΙΤ
Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την ώρα που θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, η οποία τα τελευταία χρόνια δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο κάποια μέλη της διαχειρίστηκαν την τεράστια οικονομική κρίση, που έπληξε κυρίως τις χώρες του Νότου.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι Ισπανοί αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τη συμπαράσταση και το θαυμασμό τους για την Ελλάδα.
• Κάποιοι από αυτούς μάλιστα με ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο… Όπως ο Αριστείδης Μίνγκεθ Μπάνιος… Ο Ισπανός φιλέλληνας, ο εμπνευστής του βίντεο με τίτλο “Gracias Grecia”, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο… Ο Αριστείδης Μίνγκεθ Μπάνιος, σε συνεργασία με τους μαθητές του, είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.
• Παιδιά 15, 16 χρόνων, εκφράζουν με πολύ γλυκά λόγια την αγάπη τους για τη χώρα μας και στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό…
• Ισπανοί μαθαίνουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς προσπαθώντας να έχουν ένα «μικρό κομμάτι της Ελλάδας» στη χώρα τους…

• Κάποιες φορές η αγάπη τους για την Ελλάδα εκφράζεται με πολύ πιο διακριτικό, αλλά εξίσου σημαντικό και ουσιαστικό τρόπο. Όπως στην περίπτωση του Ισπανού καθηγητή Αλφόνσο Σιλβάν Ροντρίγκεζ. Μια υποτροφία ήταν η αφορμή για να βρεθεί στη χώρα μας. Γνώρισε και αγάπησε πριν από αρκετά χρόνια την ελληνική λογοτεχνία και την ποίηση. Από τότε, μιλάει με πάθος για την αναγκαιότητα της γνώσης τόσο των αρχαίων όσο και των νέων ελληνικών, θεωρώντας τα απαραίτητα εφόδια για τη μόρφωση κάθε ανθρώπου.
• Επίσης, μια υποτροφία στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, πριν από περίπου 60 χρόνια, άλλαξε τη ζωή του 83χρονου σήμερα Δημήτρη Παπαγεωργίου.Ο διάσημος χαράκτης Dimitri αγάπησε την Ισπανία με πάθος αλλά και οι Ισπανοί του το ανταπέδωσαν, αναγνωρίζοντας την αξία του και την προσφορά του στην Τέχνη της Χαρακτικής. Από το εργαστήρι του, στην οδό Μορέστο Λα Φουέντε 78, πέρασαν διακεκριμένοι ζωγράφοι, χαράκτες και διανοούμενοι. Και όπως λέει χαρακτηριστικά, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία μικρή Ελλάδα στην καρδιά της Ισπανίας.

«Μια μικρή Ελλάδα στην καρδιά της Μαδρίτης», ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, Σάββατο 24 Μαΐου, στις 19.15, ΝΕΡΙΤ