«ΜΑΡΟΚΟ, ΕΝΑΣ ΕΞΩΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 4 μ.μ. ΕΡΤ1
Το Μαρακές μπορεί να είναι διάσημο για τον εξωτικό του χαρακτήρα και τις εικόνες που παραπέμπουν στις “Χίλιες και μια νύχτες”, όμως στα σουκς της Μεντίνα, κάποια καλά κρυμμένα μυστικά είναι αυτά που χαρίζουν έμπνευση και μπορούν να καλύψουν τις καλλιτεχνικές και πνευματικές ανησυχίες, όλων όσων την έχουν κάνει δεύτερη πατρίδα τους, αλλά και αυτών που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα, την κουλτούρα του Μαροκινού λαού.
Όπως, το “Σπίτι της φωτογραφίας”, σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία των ανθρώπων αυτής της χώρας, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο Dar Cherifa, που στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακό ριάντ, όπου διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Το Μαρακές συνδυάζει “τον αραβικό πολιτισμό με τη γαλλική φινέτσα”, όπως λέει η Βίκυ Γιαννάκου, η οποία εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια για να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί.
Οι εικόνες που συναντάς, αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στο Μαρόκο, με τις μεγάλες διαφορές στον τρόπο ζωής, ανάμεσα στην ελίτ και σε ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών. Έντονες οι αντιθέσεις! Από τη μια, πολυτέλεια και από την άλλη, απλοί άνθρωποι, που παλεύουν για το μεροκάματο.
Για τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας στους νέους -που στις αστικές περιοχές ξεπερνά το 40%- αλλά και να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, επενδύοντας στον τουρισμό και σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Μαρόκο, Παναγιώτης Σαρρής και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Τάκης Κακαγιάννης.
Το μυστηριώδες Μαρόκο, με τις πολυτελείς συνοικίες, αλλά και τα πλινθόκτιστα σπίτια των Βερβέρων στους πρόποδες του Άτλαντα, είναι μια χώρα που μέσα από τα τοπία, τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμα, σου απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση – πρόκληση, για να επιστρέψεις και να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερες μοναδικές εικόνες…