Λονδίνο

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» με την Έλενα Κατρίτση
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, 16:00
Μπορεί η οικονομική κρίση να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα αρχή; Μπορεί μια αποτυχία να βάλει τα θεμέλια για μια μελλοντική επιτυχία; Και πως μπορεί κάποιος, βιώνοντας την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του, να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά αξίζουν και είναι ικανά να φέρουν την ευτυχία;
Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής σκηνοθέτης, Μάρκος Μάρκου, ο οποίος ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, μέσα από την ταινία «Παπαδόπουλος και Σία», που θα βγει τις προσεχείς ημέρες στους κινηματογράφους και απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματεύεται την ιστορία ενός ελληνικής καταγωγής εκατομμυριούχου, ο οποίος χάνει τα πάντα και ξεκινά από το μηδέν, ανακαλύπτοντας στην πορεία πόση λίγη σημασία είχαν τα χρήματα και πως οι πραγματικές αξίες βρίσκονται στην οικογένεια. «Πιστεύω στην οικογένεια. Είναι το μόνο που έχει μείνει σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, αλλά και το πολυτιμότερο για κάθε άνθρωπο. Δυστυχώς το είχαμε ξεχάσει, κυνηγώντας διαρκώς τα χρήματα…».
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Γιώργος Χωραφάς, ο Στίβεν Ντιλέιν και ο Εντ Στόπαρντ, ο οποίος υποδύεται το ρόλο ενός ανθρώπου που, όπως λέει ο ίδιος, «φέρεται πολύ εγωιστικά, λέει στους άλλους όσα θέλουν να ακούσουν για να πετύχει το σκοπό του, χωρίς ηθική, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό».
Για την οικονομική κρίση στη χώρα μας ο Βρετανός ηθοποιός, γνωστός από τη σειρά “Upstairs-Downstairs” που προβάλλεται από τη ΝΕΤ, τονίζει, «Δεν ήταν ο μέσος Έλληνας που πείραζε τα νούμερα του προϋπολογισμού και βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με τη Goldman Sachs. Νιώθω συμπάθεια για τους Έλληνες. Είναι αθώοι». Ακόμη πιστεύει ότι την πραγματική ευτυχία τη βρίσκεις μόνο όταν ανακαλύπτεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και το ακολουθείς, όποιες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζεις.
Αυτό ακριβώς έκανε και ο συγγραφέας Πάνος Καρνέζης, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία το 2002 με την έκδοση της πρώτης του συλλογής διηγημάτων «Μικρές Ατιμίες». Εξηγεί πως από μηχανικός στον τομέα της αεροναυπηγίας της Rolls Royce έγινε συγγραφέας, κάτι το οποίο ποτέ δε θα είχε συμβεί αν δεν έφευγε από την Ελλάδα. Μιλά για τις φιλοδοξίες και τα αδιέξοδα των ηρώων των βιβλίων του και δίνει τη δική του εικόνα για την κρίση στην Ελλάδα, η οποία λόγω απόστασης μπορεί να φαίνεται πιο ψυχρή, όμως ταυτόχρονα μπορεί να είναι και πιο ψύχραιμη.
Η αγγλίδα ηθοποιός Τζιόρτζια Γκρουμ μιλά για την εμπειρία της από τα γυρίσματα της ταινίας, τις συνήθειες των Ελλήνων που τη γοητεύουν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω κρίσης οι νέοι στη Μ. Βρετανία.
Μπορεί το Λονδίνο να προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί μια εύκολη επιλογή για κάποιον που αναζητά εργασία. Απλές και χρήσιμες συμβουλές από τον Μανώλη Ζωγραφάκη, ένα νεαρό Έλληνα, δημιουργό της ιστοσελίδας “Broke In London” («Απένταρος στο Λονδίνο»), για το πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει σε αυτήν την πολυπολιτισμική μητρόπολη, η οποία, όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, είναι μία από τις πιο όμορφα στολισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης.