Ισραήλ – Παλαιστίνη.Μια διαμάχη που φαίνεται να μην έχει τέλος…

Με τον ελληνοπαλαιστίνιο συγγραφέα Τζον Τλιλ

«Ισραήλ – Παλαιστίνη.Μια διαμάχη που φαίνεται να μην έχει τέλος…»
Σάββατο 17 Ιανουαρίου,στις 19.15 ΝΕΡΙΤ.

«Η Ιερουσαλήμ έχασε την ομορφιά της, δεν είναι πλέον η μικρή και όμορφη αγία πόλη…Είναι μια κυρία 4.000 ετών και όταν έρχονται να της κάνουν μακιγιάζ, να την κάνουν νέα και όμορφη, αυτή κλαίει… Είναι θυμωμένη η Ιερουσαλήμ…» Με αυτά τα λόγια ο Ελληνοπαλαιστίνιος συγγραφέας Τζον Τλιλ περιγράφει στην Έλενα Κατρίτση τη δική του Ιερουσαλήμ. Μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί, ξεχειλίζει το πάθος, η αγάπη, αλλά και ο πόνος για αυτή την πόλη…
Οι συχνές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο λαών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Κάποιοι μιλούν για τρίτη Ιντιφάντα. Μία σπίθα αρκεί για να ανάψει το φυτίλι της έντασης και του φανατισμού, που επικρατεί μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Την ανασφάλεια που υπάρχει στην καθημερινή ζωή περιγράφει ο διακεκριμένος Έλληνας νευρολόγος, Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah, Δημήτρης Καρούσης, ο οποίος βρίσκεται με την οικογένειά του στην Ιερουσαλήμ, από το 1988. «Εδώ, υπάρχει έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας….. Συχνά φοβάσαι να πλησιάσεις ακόμα και σε στάσεις λεωφορείων. Όταν λείπει ο γιος μου, πάντα έχω το φόβο για το τι μπορεί να συμβεί….»
Για το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί, για την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή, αλλά και για την δική του καθημερινότητα μιλά ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ, Σπύρος Λαμπρίδης.
Ίσως τα λόγια του κ. Τλιλ να αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, με τέτοιο γλαφυρό τρόπο, που κανείς άλλος δεν μπορεί να αποδώσει. «….Είναι σχιζοφρένεια….. Είναι μία κατάσταση αφύσικη. Δεν υπάρχει λέξη στα λεξικά που να περιγράφει αυτό που συμβαίνει…. Όλοι οι μεγάλοι τη θέλουν δική τους…. Και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά….. Πολλοί ήρθαν και έφυγαν, γιατί κανείς δεν την σεβάστηκε….Κάθε φορά που άλλαζε η κατάσταση,άλλαζα και εγώ…Τρεις φορές πέθανα και γεννήθηκα ξανά…»