Η Βηρυτός Σήμερα

Σάββατο 21 Ιουνίου,στις 19.15, στη ΝΕΡΙΤ
“Η Βηρυτός σήμερα:Εύθραυστες ισορροπίες και διαχωριστικές γραμμές για τους κατοίκους αυτής της πόλης, που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο”

Στο παρελθόν ήταν “Το Παρίσι της Ανατολής”.Σήμερα την αποκαλούν “Η πόλη που ποτέ δεν πεθαίνει”.
Η Βηρυτός είναι μια πληγωμένη πόλη, που έζησε τον εμφύλιο πόλεμο, την πείνα και τη στέρηση. Τις θρησκευτικές διαμάχες και συγκρούσεις, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τις βομβιστικές επιθέσεις, τις πολιτικές δολοφονίες.
Η Έλενα Κατρίτση συναντά Έλληνες που γεννήθηκαν και ζουν εδώ αλλά και Λιβάνιους που σπούδασαν στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη φρίκη του εμφυλίου αλλά και των μετέπειτα συγκρούσεων…
Με εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στις 18 θρησκευτικές ομάδες, με μοιρασμένες εξουσίες και άτυπα σύνορα, που χωρίζουν περιοχές μέσα στην ίδια πόλη, η Βηρυτός προσπαθεί σήμερα για άλλη μια φορά να ανασυγκροτηθεί… αλλά όπως λένε οι κάτοικοι «Η ζωή εδώ είναι απρόβλεπτη… Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει η επόμενη μέρα…»
Τη δική τους επανάσταση κόντρα στους θρησκευτικούς νόμους έκανε ένα ζευγάρι Μουσουλμάνων με την απόφασή του να πραγματοποιήσει πολιτικό γάμο στο Λίβανο. Πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό γάμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Κάναμε αυτό το πολιτικό γάμο για να ακυρώσουμε το θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας. Στο Λίβανο τα πάντα γίνονται με βάση τη θρησκεία.Αντιμετωπίσαμε το φανατισμό, μέχρι που μας απείλησαν ότι θα σκοτώσουν το παιδί μας.Αποδείξαμε όμως στον αραβικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι με τον έρωτα μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα και κυρίως τους νόμους.Γι αυτό, πολλοί αποκάλεσαν τη πράξη μας “βουβή επανάσταση”… Ο Λίβανος ανήκει σε όλα τα παιδιά του…»
Τα θρησκευτικά πιστεύω δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πρωταθλήτρια ομάδα μπάσκετ του Λιβάνου σε αντίθεση με άλλες ομάδες. Προπονητής στην Αλ Ριάντ, είναι ένας παλιός μας γνώριμος, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία όταν έπαιζε στον Άρη Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στη Μέση Ανατολή.
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», με την Έλενα Κατρίτση, Σάββατο 21 Iουνίου, στις 19:15, στη ΝΕΡΙΤ