ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ: «ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ…»

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ: «ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ…»
Σάββατο 24 Ιανουαρίου, στις 19.15 ΝΕΡΙΤ.

Μια «πολύ προσωπική» αφήγηση κάνει η Ελένη Γλύκατζη –Αρβελέρ στην Έλενα Κατρίτση ,μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους.Μιλάει για τις επιλογές που καθόρισαν την πορεία της, αλλά και για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της από την παιδική της ηλικία μέχρι σήμερα.
Έμαθε να πατάει στη γη αλλά συνάμα να χει και το βλέμμα της στραμμένο στον ουρανό.Το μόνο χάρτη που έμαθε στα παιδικά της χρόνια και ακολούθησε όλη της ζωή,ήταν ο χάρτης του ουρανού,τον οποίο της έδειξε ο πατέρας της. «Το μικρό και το γρουσούζικο» όπως την αποκαλούσαν στην οικογένειά της, κατάφερε να διακριθεί ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας μας και να τιμηθεί πάμπολες φορές για το έργο της.Υπήρξε Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων για περισσότερα από 10 χρόνια .
Ποτέ δεν «μάσησε» τα λόγια της αναλαμβάνοντας το κόστος. Αναφέρεται στην παιδεία, το πανεπιστημιακό άσυλο,το ρατσισμό ,την κρίση αλλά και την ιστορία μας που έγινε τροχοπέδη στην εξέλιξή μας ως λαός.
« …Από τη στιγμή που θεωρούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι της παρέας όχι χάρη σ αυτό που κάνουμε αλλά σ αυτά που έχουν γίνει… οποιοσδήποτε έρχεται εδώ θεωρούμε ότι είναι κατώτερος.. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι μόνο μας αφαιρούν ,δεν μπορούν να μας προσθέσουν…»
« Πολλές φορές χρειάστηκε να φερθώ σκληρά…Έβαλα την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο 22 φορές αλλά πάντα ήμουν και εγώ μπροστά…» λέει αναφερόμενη στα χρόνια που ήταν Πρύτανης στη Σορβόνη .
«…Είμαι μάνα και δασκάλα,τίποτα άλλο…Θα σας έλεγα ότι ήμουν κακή μάνα αν δεν είχα διαβάσει το ημερολόγιο της κόρης μου που κρατούσε στην παιδική της ηλικία ….Εκεί διάβασα πώς με έβλεπε ως μάνα αλλά και τις σκέψεις που έκανε τότε για μένα.. τώρα ξέρω…»
«…Ο άντρας μου ,μου έδωσε το Παρίσι στα πόδια μου…Ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στη ζωή μου.. ήταν έρωτας και μάλιστα μεγάλος .Στο τέλος είχαμε τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα…Ήταν η μεγαλύτερη τύχη μου…» με αυτά τα λόγια η Έλενη Γλύκατζη –Αρβελέρ περιγράφει τη ζωή της με τον σύζυγό της Ζακ Αρβελέρ, με τον οποίο έζησαν μαζί 50 ολόκληρα χρόνια .