Ανήλικες Μητέρες

“ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ” ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ
«ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ»
Σάββατο 17 Μαΐου, στις 19.15 στη ΝΕΡΙΤ
Υπάρχουν κάποιες μαμάδες που δεν έχουν προλάβει καλά- καλά να μεγαλώσουν οι ίδιες… Κάποια κορίτσια, έφηβες ακόμα, οι οποίες από τη μία στιγμή στην άλλη βρίσκονται με ένα μωρό στην αγκαλιά αντιμετωπίζοντας σοβαρά κοινωνικά αλλά συχνά και οικονομικά προβλήματα
Η Έλενα Κατρίτση παρουσιάζει μια έρευνα για τις ανήλικες μητέρες. Για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στην εφηβεία. Θα ακούσουμε μαρτυρίες κοριτσιών που έγιναν μητέρες προτού ενηλικιωθούν. Κάποιες από αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οικογένειά τους, ένιωσαν την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από το σύντροφό τους και άκουσαν επικριτικά σχόλια από τους συμμαθητές τους και το κοινωνικό περιβάλλον
“Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά ούτε από την πολιτεία ούτε από τους αρμόδιους φορείς”, υποστηρίζουν οι ειδικοί που ασχολούνται με το ζήτημα.

Σοφία : “Με κατέκριναν πολύ… με χαρακτήριζαν με λόγια πολύ άσχημα και εμένα και τον άνδρα μου… η οικογένειά μου δεν με στήριξε καθόλου.” Θεοδώρα : “Αντιμετώπισα τα βλέμματα και το σχολιασμό όλων… τα παιδιά στο σχολείο απομακρυνόντουσαν μην κολλήσουν… λες και είχα ίωση!” Δήμητρα :“O μπαμπάς του παιδιού δεν το έχει αναγνωρίσει, μόνο έρχεται και το βλέπει που και που”
Θεοδώρα: “…όταν του είπα ότι είμαι έγκυος εξαφανίστηκε…”
Μητέρα Δήμητρας : “Όταν μου το είπε η κόρη μου έχασα τα πάντα… αν το μάθει ο πατέρας σου θα σε σκοτώσει, της είπα… άρχισε να μουδιάζει το κεφάλι μου… πήγα στον Ευαγγελισμό με ελαφρύ εγκεφαλικό…”
Θεοδώρα: “ H πιο στενάχωρη στιγμή ήταν της γέννας γιατί δεν ήταν δίπλα μου ο πατέρας του παιδιού μου… η πιο ευχάριστη όταν πήρα αγκαλιά το μπέμπη μου!”
Στη χώρα μας 3.129 μωρά έφεραν στο φως κορίτσια, πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2007. Ενώ το 2012 ο αριθμός των κοριτσιών που γέννησαν ήταν 2.402 με τα 93 από αυτά να είναι κάτω των 14 χρόνων.

Η ελλιπής ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όποιος δε γνωρίζει, δε σημαίνει ότι δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις. Απλά σημαίνει ότι δεν ξέρει πώς να προφυλαχθεί. Το 10% των εφήβων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις δεν χρησιμοποιεί καθόλου προφυλακτικό ενώ το 39% ακολουθεί αναξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, εκθέτοντας τους εαυτούς τους και τους συντρόφους τους σε κίνδυνο
• Σημαντικοί επιστήμονες και ειδικοί αναλύουν τις παραμέτρους του τεράστιου αυτού θέματος στη ζωή των εφήβων και τονίζουν την ανάγκη να δοθούν λύσεις από την πολιτεία. Οι κ.κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Άρτεμις Τσίτσικα, Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Θάνος Ασκητής, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Ευαγγελία Βελέντζα, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, Zαχαρούλα Γκριέλα, Δικηγόρος, Γ.Γ. Συλλόγου η “ΑΓΚΑΛΙΑ” ,Γιάννης Ναυπλιώτης, Πρόεδρος Φιλανθρωπικού Οργανισμού “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”. Eλένη Γκαλέντζου, Εκπαιδευτικός, Μέλος ΟΛΜΕ
• Τη δική της εμπειρία μοιράζεται μαζί μας η σεναριογράφος, στιχουργός και ηθοποιός Ελένη Ζιώγα. Το ταξίδι της ζωής της με συνοδοιπόρο τη κόρη της ξεκίνησε πολύ νωρίς, στα χρόνια της εφηβείας.