«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» με την Έλενα Κατρίτση
Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 16.00, στη ΝΕΤ
Η πρώτη εκπομπή πραγματεύεται ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό θέμα: την έγκλειστη μητρότητα και την επόμενη μέρα για τις φυλακισμένες μητέρες. Τα 2/3 των έγκλειστων γυναικών είναι μητέρες τουλάχιστον ενός παιδιού κάτω των 18 ετών
Παιδιά που γεννιούνται και κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέσα σε ένα κελί. Παιδιά που είναι αναγκασμένα να ζήσουν διαφορετικά από όλα τα άλλα. Για αυτά τα παιδιά η φυλακή είναι ο κόσμος και το κελί το δωμάτιό τους
Γυναίκες που περιμένουν να γεννήσουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής…
Μάνες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να τα βλέπουν, χωρίς να τα ακούν, χωρίς να τα αγγίζουν, που η πραγματική τους φυλακή είναι ο φόβος του να συμβεί κάτι στο παιδί τους και να μη βρίσκονται κοντά του.
Οι σκληρές στιγμές των επισκεπτηρίων, όπου εχθρός τους είναι ο χρόνος που φέρνει κάθε φορά όλο και πιο κοντά τον αποχωρισμό από τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.
Υπάρχουν όμως και παιδιά που αρνούνται να δουν τη μητέρα τους…
Για πολλές από αυτές τις μητέρες ο πραγματικός Γολγοθάς ξεκινά όταν κλείνει πίσω τους η βαριά σιδερένια πόρτα της φυλακής κι έρχονται αντιμέτωπες με τις προκαταλήψεις μιας κοινωνίας που αρνείται την επανένταξη ανθρώπων με παραβατική συμπεριφορά, ακόμα και αν έχουν πληρώσει το τίμημα των πράξεών τους.
Το στίγμα της φυλακής βαραίνει πάνω από τις γυναίκες που βρίσκουν απέναντί τους συχνά και τα ίδια τα παιδιά τους… Κάποια από αυτά αρνιόντουσαν ακόμη και να τις δουν όσο εκείνες βρίσκονταν στη φυλακή, νιώθοντας ντροπή, φόβο, θυμό… Χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα, εξαναγκάστηκαν να ζουν με ένα δυσβάσταχτο βάρος που φόρτωσε στους παιδικούς τους ώμους το πιο κοντινό και αγαπημένο τους πρόσωπο. Η ίδια η μητέρα τους.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών που πρόκειται να γεννήσουν μέσα στη φυλακή… Μητέρων που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα κελιά… Που περιμένουν να τα δουν μια φορά το μήνα, έστω και για λίγα λεπτά, ενώ άλλες δεν τα βλέπουν καθόλου…
Αλλά και μητέρων που προσπαθούν να βρουν μια θέση στην κοινωνία. Κυρίως όμως τη θέση τους, στις ζωές των παιδιών τους.