«ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΗΝ… ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ!

Καταφύγιο ζωής, ελευθερίας και δημιουργίας υπήρξε για τους Έλληνες το Παρίσι, από τις αρχές του 20ου αιώνα, έως σήμερα. Μεγάλες προσωπικότητες, των γραμμάτων και των τεχνών, διέπρεψαν στην «Πόλη του Φωτός». «Είναι πανανθρώπινη πατρίδα» τονίζει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, υποδεχόμενη στο σπίτι της, κοντά στους κήπους του Λουξεμβούργου, την Έλενα Κατρίτση. Θυμάται τον πρώτο καιρό, όταν έφτασε ως φοιτήτρια στη Σορβόννη, τη συναναστροφή της με την αφρόκρεμα της γαλλικής διανόησης, αλλά και τα χρόνια που ήταν Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού: «Οι φοιτητές, έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν, ενώ οι Έλληνες, έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους…», λέει με νόημα. Ενώ για τη χώρα μας, τονίζει: «Ότι κι αν πήραμε, κάτω από τον δικό μας γαλανό ουρανό, αποκτά ταυτότητα ελληνική…Είναι ταυτότητα πολιτισμού, η οποία σε αυτούς που δεν έχουν αυτό τον πολιτισμό, έχει γίνει μια ταυτότητα φανατική. Έχουμε καταντήσει τα εθνικά θέματα, να τα κάνουμε πολιτικά, τα πολιτικά, κομματικά και τα κομματικά, προσωπικά».
Στην «πόλη των εμιγκρέδων», όπως αποκαλεί το Παρίσι, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, έζησαν, εμπνεύστηκαν και ξεχώρισαν, μερικοί από τους πιο σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Καστοριάδης, ο Αξελός, ο Τσαρούχης, ο Ξενάκης, ο Σβορώνος και πολλοί άλλοι. Με 122 ταινίες και ντοκιμαντέρ, αλλά και 22 βιβλία στο ενεργητικό του, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ροβήρος Μανθούλης, κατάφερε να ξεχωρίσει για το έργο του στη Γαλλία. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ που δημιούργησε, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου προγράμματος, στη γαλλική τηλεόραση. Μας ξεναγεί στη γειτονιά του, «μια γειτονιά Ελλήνων», όπως λέει, στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Από τους πιο περιζήτητους αξιολογητές ταλέντων όπερας και casting director, σε όλο τον κόσμο, ο Ηλίας Τζεμπετονίδης, μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, ανέλαβε Casting Director στην Opera National de Paris, στον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό οπερατικό οργανισμό παγκοσμίως. Μας υποδέχεται στη σκηνή της εμβληματικής Όπερας Γκαρνιέ, όπου μεγαλούργησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες και πριμαντόνες, ανάμεσά τους και η Μαρία Κάλλας και μας ξεναγεί στους μεγαλοπρεπείς χώρους της Όπερας του Παρισιού.
Τέλος, ο αστροφυσικός Νίκος Πράντζος, Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, , ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού, μιλά για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το σύμπαν, τις πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα τα ταξίδια στο διάστημα, για τη σημασία του ελληνικού διαστημικού σταθμού και εξηγεί, γιατί ο άνθρωπος αποτελείται από…. αστρόσκονη.